Teatrul de Stat

Festivalul teatrului scurt

Descriere
Istoric
Ediția 2010

Trupa "Iosif Vulcan"

Stagiunea 2010-2011






ARHIVĂ
Actori
Spectacole
"Uciderea lui Gonzago" - a cincea premieră a stagiunii 2009-2010
Stagiunea 2009-2010
Recomandă această pagină pe:

Regia artistică şi ilustraţia muzicală a acestui spectacol poartă semnătura binecunoscutului regizor din Republica Moldova, Petru Vutcărău. Scenografia este creată de Oana Cernea. În distribuţia spectacolului alături de îndrăgiţii actori ai teatrului orădean: Richard Balint, Elvira Platon Rîmbu, Petre Ghimbăşan, Răzvan Vicoveanu, Denisa Vlad, Pavel Sîrghi, Angela Huşanu, Sorin Ionescu, Sebastian Lupu, Andrian Locovei şi  Mirela Lupu îi veţi regăsi pe tinerii noştri colaboratori Ciprian Ciuciu şi Iulian Simionică.

Distribuţia beneficiază de prezenta unui important actor al  Teatrului „Ioan Slavici” din Arad- Ovidiu Ghiniţă. Acesta e unul din câştigătorii Galei Premiilor UNITER 2008,  pentru rolul „Tatăl” din spectacolul „Vis.Toamnă”, regia Radu Afrim. Alături de o impresionantă fişă de creaţie artistică în teatru acesta se poate mândri şi cu o bogată experienţă cinematografică  – peste 20 de producţii româneşti  şi  coproducţii. Ultimul proiect cinematografic realizat este filmul „Regii blestemaţi”, unde a fost partenerul cunoscutului actor francez Gerard Depardieu, în regia lui Jose Daian.

Prezenţa lui Petru Vutcărău la Teatrul de Stat din Oradea în vederea regizării spectacolului „Uciderea lui Gonzago" nu este fără precedent. În regia lui, Trupa „Iosif Vulcan" a realizat spectacolele „Şi cu violoncelul ce facem ?" de Matei Vişniec (1995), „Hei, oameni buni ! " de William Saroyan (1995), „Despre sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia" de Matei Vişniec (1999), „Salonul nr. 6" de A.P. Cehov (2006), spectacole care s-au bucurat de un real succes şi au participat la numeroase festivaluri din ţară şi străinătate.

Dramaturgul bulgar Nedialko Yordanov este prezentat pentru prima oară pe scena orădeană. În România premiera unui spectacol bazat pe textul „Uciderea lui Gonzago” a avut loc în 2009 la Teatrul Naţional Iaşi. Traducerea textului îi aparţine actriţei Elvira Rîmbu. Nedialko Yordanov poet, dramaturg, regizor, jurnalist, este unul dintre cei mai importanţi poeţi bulgari şi o personalitate marcantă a vieţii culturale din Bulgaria.

Prin intermediul unui joc intertextual şi al procedeului „teatru în teatru”, „Uciderea lui Gonzago” se raportează la cea mai cunoscută tragedie shakespeariană, „Hamlet”, prezentând o versiune alternativă şi îmbogăţită a evenimentelor ce au loc la curtea regală a Danemarcei. „Uciderea lui Gonzago” este titlul piesei pe care prinţul Hamlet le-o solicită actorilor sosiţi la Elsinore, scopul său fiind de a demasca fapta mârşavă săvârşită de unchiul şi de mama sa, actualul cuplu regal. Cea mai mare parte a acţiunii are loc „în culise” şi înfăţişează o serie nebănuită de intrigi şi conflicte care zdruncină atât nobilimea de la curte, cât şi trupa de artişti. Suspiciunile prezente încă de la început în sânul trupei se confirmă când, în timpul reprezentaţiei, actorii sunt acuzaţi de complot antiregal şi arestaţi. Ancheta care urmează şi torturile la care sunt supuşi îi forţează să îşi renege numele, meseria, întreaga identitate, o dispariţie simbolică ce se apropie izbitor de mult de cea fizică, definitivă. Într-un interviu acordat postului „Radio Bulgaria”, dramaturgul Nedialko Yordanov consideră că „Uciderea lui Gonzago” este cea mai bună piesă de teatru scrisă de el: „Îmi place această piesă pentru că reprezintă soarta actorilor şi relaţia dintre creativitate şi puterea politică. În plus, piesa vorbeşte despre pornirea de a-ţi sacrifica prietenii şi despre costul şi preţul artei”.


 

Vineri,  5 martie 2010, de la ora 19.00, Trupa "Iosif Vulcan" a prezentat cea de-a cincea premieră a stagiunii 2009-2010 - UCIDEREA LUI GONZAGO de Nedialko Yordanov.

DISTRIBUŢIA

CHARLES......................................................RICHARD BALINT

ELISABETH...................................................ELVIRA PLATON RÎMBU

BENVOLIO....................................................PETRE GHIMBĂŞAN

HENRIC........................................................RĂZVAN VICOVEANU

OFELIA.........................................................ANGELA HUŞANU

SUFLEURUL...................................................PAVEL SÎRGHI

POLONIUS....................................................OVIDIU GHINIŢĂ

AMALIA........................................................DENISA VLAD

HORAŢIO.....................................................SORIN IONESCU

CĂLĂUL........................................................SEBASTIAN LUPU

REGELE.........................................................ANDRIAN LOCOVEI

REGINA.........................................................MIRELA LUPU

HAMLET........................................................CIPRIAN CIUCIU

UN SPION, UN TORŢIONAR............................IULIAN SIMIONICĂ

UN SPION, UN TORŢIONAR...........................CIPRIAN CIUCIU

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack