Teatrul de Stat

Festivalul teatrului scurt

Descriere
Istoric
Ediția 2010

Trupa "Iosif Vulcan"

Stagiunea 2010-2011






ARHIVĂ
Actori
Spectacole
Grand Adriana
G

ADRIANA GRAND, pictor scenograf


Data şi locul naşterii: 28.01.1960, Simeria

Studii: Institul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca, 1984, secţia de grafică

Căsătorită cu regizorul Victor Ioan Frunză.

 

Adriana Grand a debutat modest, ca pictor executant, la Teatrul de Stat din Oradea, ca de altfel şi colega ei, Lia Perjovschi. Amândouă aveau să devină adevărate personalităţi în lumea teatrală românească. Deşi absolvente de facultate, ele au ales aceste posturi din lipsă de ceva mai bun, la ora aceea. Şi, ce-i drept, n-au stat prea mult pe aceste posturi, fiind transferate pe posturi de scenograf. Adriana Grand a avut norocul să fie remarcată de regizorul Victor Ioan Frunză, cu care a început o colaborare extrem de frumoasă, care durează, iată, de peste două decenii. Între timp, cei doi au devenit soţ şi soţie, fapt ce a contribuit, încă şi mai mult, la cimentarea relaţiei lor profesionale.

Desenatoare de mare forţă, cu o imaginaţie debordantă şi o putere de muncă remarcabilă, Adriana Grand a impus, credem noi, un stil absolut personal în grafica caietelor-program, ca şi a revistei Teatrul Azi (revistă pe care a susţinut-o grafic între anii 1990-1995. Desenele ei, inconfundabile, au făcut, ani buni, din revistă, punctul său forte, dându-i personalitate.

Decorurile şi costumele Adrianei Grand, surprinzătoare, ingenioase, bogate, cu semnificaţii dintre cele mai profunde, din materiale speciale, lucrate cu maximă exigenţă, sub directa ei supraveghere, completate adesea cu elemente fotografice care i se datorau tot ei, au contribuit în mod esenţial la reuşita spectacolelor. Tandemul Adriana Grand–Victor Ioan Frunză a fost mult lăudat în cronici elogioase, la cele mai diverse teatre: la Teatrul Naţional din Bucureşti, Cluj, Târgu Mureş, la Baia Mare sau la Teatrul Maghiar din Timişoara, dar şi la importante teatre din Ungaria. La Oradea au debutat împreună, cu spectacolul „Apa” de Dumitru Solomon, care a şi fost răsplătit la Săptămâna teatrului scurt (1984) cu cele mai importante premii: Marele Premiu şi Premiul de regie.

Adriana Grand a mai colaborat, cu succes ceva mai modest, cu alţi regizori, la spectacolele Plouă la Sovata” de şi „Capcana” de Robert Thomas, iar cu Victor Ioan Frunză la „Examen de bacalauret” de Dumitru Solomon – aici decorul şi costumele fiind marcate de viziunea imaginativă de mare originalitate a regizorului.

Câteva premii UNITER şi alte numeroase premii în festivaluri confirmă talentul ei excepţional, harul, imaginaţia debordantă dublată de o putere de muncă şi o exigenţă greu de imaginat.

 

(Ianuarie 2010)

 

Fişă artistică – Teatrul de Stat Oradea

 

  • Scenografia la APA de Dumitru Solomon (Spectacol coupé APA de Dumitru Solomon şi PORŢILE/SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ de Mihai Săulescu), 1984, r.Victor Ioan Frunză

  • Scenografia la EXAMEN DE BACALAUREAT (FATA MORGANA) de Dumitru Solomon, 1985, r.Victor Ioan Frunză

  • Scenografia la CAPCANA de Robert Thomas, 1985, r.Sergiu Savin

  • Scenografia la PLOUĂ LA SOVATA (STRESS) de Mircea Radu Iacoban, 1986, r.Dan Alecsandrescu

  • Decorul, costumele şi recuzita la NEVESTELE VESELE DIN WINDSOR după William Shakespeare, 2005, r.Victor Ioan Frunză

  • Scenografia la STEAUA FĂRĂ NUME de Mihail Sebastian, 2007, r.Victor Ioan Frunză

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack