Teatrul de Stat

Festivalul teatrului scurt

Descriere
Istoric
Ediția 2010

Trupa "Iosif Vulcan"

Stagiunea 2010-2011






ARHIVĂ
Actori
Spectacole
Ivanciu Roxana
I

ROXANA IVANCIU, actriţă


Data şi locul naşterii: 03.05.1968, Constanţa

Studii: Academia de Arte „Luceafărul”, Facultatea de Teatru, clasa prof. Florian Pittiş, Florin Zamfirescu Căsătorită, o fetiţă.

 

Frumoasă, subţire, cu o talie de viespe şi ochi verzi, Roxana Ivanciu a atras, încă de la venirea sa în cadrul trupei orădene, atât atenţia regizorilor, cât şi simpatia vizibilă a publicului. Ţinuta, figura ei o recomandau atât pentru roluri dramatice, cât şi pentru comedie. Ea va dovedi foarte curând că deţine capacitatea de a acoperi cu succes toate registrele. Dovadă că, în aceeaşi stagiune, a interpretat cu farmecul tinereţii, o fetiţă (Alice) în spectacolul „Peste şapte mări şi şapte... basme” de Gheorghe Stana şi Zâna lacului, dar şi o reuşită compoziţie (Baba Rada) în spectacolul „Sânziana şi Pepelea” de Vasile Alecsandri. A fost nu doar „o pată de culoare”, ci şi o apariţie surpinzătoare într-un personaj inventat de regie, în spectacolul „Scaunele” de Eugen Ionescu. Despre rolul ei – o fată de vârsta actriţei – din spectacolul „Poveste din Hollywood” de Neil Simon, un cronicar a scris că a fost nu doar dezinvoltă, ci şi caldă, naivă, copilăroasă cât trebuie, într-un fericit cuplu artistic cu maestrul Ion Mâinea, care juca rolul Tatălui şi semna, în acelaşi timp, regia spectacolului. Mircea Morariu vedea în ea „o actriţă promiţătoare”. Temperamentul ei vulcanic l-a pus în valoare, mai ales în rolul Martirio din spectacolul „Casa Bernardei Alba” de Federico Garcia Lorca şi în cel al Phoeniciei din „Pseudolus” de Plaut, dar spectacolele nu au avut un ecou prea pozitiv, şi nici nu au întrunit multe reprezentaţii, astfel că interpretările – chiar meritorii – au intrat rapid în conul de umbră al uitării.

În rolul Rosalindei („Cum vă place” de William Shakespeare) ea a adăugat o undă de poezie personajului, evoluţia ei fiind remarcată de criticul Dumitru Chirilă, el identificând în evoluţia actriţei „semne încurajatoare pregnante”. Viitorul a dovedit că a avut dreptate, actriţa înscriind în fişa ei artistică, în continuare, la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti, roluri excepţionale în spectacole comentate laudativ de presă.

Invitată de George Ivaşcu, colaborează cu Teatrul Metropolis din Bucureşti.

 

(Ianuarie 2010)

 

Fişă artistică – Teatrul de Stat Oradea

 

  • Alice în PESTE ŞAPTE MĂRI ŞI ŞAPTE… BASME de Gheorghe Stana, 1994, r.Gheorghe Stana

  • Baba Rada şi Zâna Lacului în SÂNZIANA ŞI PEPELEA de Vasile Alecsandri, 1994, r.Anca Bradu

  • Femeia în alb în SCAUNELE de Eugen Ionescu, 1995, r.Emil Gaju

  • Libby Tucker în POVESTE DIN HOLLYWOOD de Neil Simon, 1995, r.Ion Mâinea

  • Martirio în CASA BERNARDEI ALBA de Federico Garcia Lorca, 1996, r.Irina Popescu-Boieru

  • Rosalinda în CUM VĂ PLACE de William Shakespeare, 1996, r.Alexandru Colpacci

  • Telesia în PROCES PENTRU UMBRA UNUI MĂGAR de Friedrich Dürrenmatt, 1997, r.Cristian Ioan

  • Phoenicia în PSEUDOLUS de Plaut, 1997, r.Tudor Chirilă

  • Scaraoţchi în IVAN TURBINCĂ după Ion Creangă, 1997, r.Daniel Vulcu

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack