Teatrul de Stat

Festivalul teatrului scurt

Descriere
Istoric
Ediția 2010

Trupa "Iosif Vulcan"

Stagiunea 2010-2011






ARHIVĂ
Actori
Spectacole
Stagiunea 1970-1971
Recomandă această pagină pe:

 
 

O NOAPTE FURTUNOASĂ   - comedie în două acte, cu muzică, cuplete şi dans -

 
 
  Autor: I.L.Caragiale

Data premierei: 20 februarie 1971

Regia artistică: Mihai Raicu

Asistent regie: Jean Săndulescu

Scenografia: Maria Haţeganu

Cuplete: Nicolae Popeneciu

Muzica şi conducerea muzicală: Mihai Vasilescu

     „O noapte furtunoasă”, cunoscuta piesă a lui I.L.Caragiale evocă un timp nu prea îndepărtat şi deloc idealizat, un timp în care caracterele umane oglindesc moravuri şi situaţii absolut hilare, demne de subliniat, întrucât putem regăsi tipologii actuale, făcând doar un mic exerciţiu de recunoaştere. Jupân Dumitrache Titircă, zis şi Inimă-Rea, căpitan în garda civilă şi militant politic liberal, este un om care se respectă şi vrea să fie respectat, cu precădere în „onoarea lui de familist”. Foarte revoltat din pricina „bagabonţilor” care au umplut lumea, Dumitrache îi povesteşte amicului Nae Ipingescu cum de două săptămâni, un „amploiat” îi fierbe zilele, uitându-se după cucoane: Veta – soţia şi Ziţa – cumnata sa. Veta, însă, căsătorită de tânără cu Dumitrache, bărbat „copticel”, are o aventură amoroasă cu Chiriac, omul de încredere al căpitanului. Culmea comicului este atinsă când din stradă, Dumitrache, care îşi face rondul de noapte, îi strigă lui Chiriac, strâns îmbrăţişat cu Veta, să vegheze la onoarea lui de familist.

    Actul al doilea este exploziv şi peripeţiile se succed vertiginos. Nimerind pe întuneric din greşeală în camera Vetei, Rică Venturiano, admiratorul Ziţei şi nimeni altul decât „bagabontul” urmărit de Dumitrache, este ajutat de Veta să scape de furia soţului gelos. În cele din urmă, intrusul e prins, dar totul se termină cu bine. Lui Dumitrache, alianţa prin căsătoria Ziţei cu Rică, student în drept şi publicist vehement, i se pare salutară. Când lucrurile par potolite şi furtuna iscată de un număr de casă întors e potolită pe deplin, Jupân Dumitrache mai are o ultimă tresărire a „ambiţului”, scoţând din buzunar legătura de gât găsită în patul nevestei. Chiriac dă însă, explicaţiile necesare: „Aş! Ado-ncoa, jupâne; asta-i legătura mea, n-o ştii dumneata?”. Marea fineţe constă în faptul că nu vom şti niciodată dacă Dumitrache cunoaşte sau nu adevărul acesta picant privitor la viaţa sa de familie.

    Montarea din 1970 a cunoscutului text caragialian a adus ca noutate includerea unor cuplete muzicale create de actorul sătmarean Nicolae Popeneciu. Introducerea acestora a fost considerată binevenită, ele fiind o continuare a replicii personajelor, o subliniere a lor, adăugând culoare şi antren acţiunii scenice.   

 



Distribuţia:


Jupân Dumitrache: Octavian Uleu
Nae Ipingescu: Marcel Segărceanu
Chiriac: Ion Mâinea
Spiridon: Grig Dristaru
Rică Venturiano: Gheorghe Stana
Veta: Olimpia Mâinea
Ziţa: Anca Miere Chirilă, Gina Nicolae  
Interpreţi cuplete: Gina Nicolae, Ion Martin, Grig Schiţcu, Ana Popa
Dansatoare: Ani Ungureanu, Nagy Marta



Regia tehnică: Elena Varlam Sufler: Sofica Spoială Lumini: Vasile Blejan

Sonorizarea: Dorel Olea

Galerie foto

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack