Teatrul de Stat

Festivalul teatrului scurt

Descriere
Istoric
Ediția 2010

Trupa "Iosif Vulcan"

Stagiunea 2010-2011






ARHIVĂ
Actori
Spectacole
Stagiunea 1982-1983
Recomandă această pagină pe:

 
 

TITANIC VALS  - comedie în trei acte -

 
 
Autor: Tudor Muşatescu

Data premierei: 1 martie 1983

Regia artistică: Ion Cojar

Asistent regie: Eugen Harizomenov

Scenografia: Camelia Micu

Ilustraţia muzicală: Romeo Chelaru

    Acţiunea piesei „Titanic vals” se petrece într-un oraş de provincie unde Spirache, funcţionar la prefectură, duce un trai modest alături de familia sa, alcătuită din soţie (Dacia), doi fii (Traian şi Decebal), două fiice (Miza şi Gena, provenită dintr-o căsătorie anterioară) şi soacra (Chiriachiţa). Unica speranţă de îmbogăţire a familiei e reprezentată de moartea unchiului Tache, fratele lui Spirache. După cum observă Laura Pavel, titlul metaforic face referire la răsturnarea de situaţie care declanşează „valsul” tribulaţiilor familiale, amoroase şi politice ale piesei: naufragiul vaporului Tracia (versiune autohtonă parodică a Titanicului), în care moare unchiul Tache. Ca urmare a moştenirii, familia se înalţă pe sara socială, parvine, adoptă tabieturi de aristocraţi, iar femeile aspiră la un post de deputat pentru Spirache, fiind gata chiar să cumpere pe ascuns această funcţie.

    O clauză testamentară descoperită tardiv menţionează că averea lui Tache nu a fost direcţionată corect, ci că trebuia acordată primului moştenitor, adică copilului nou-născut al Mizei, preluat de Gena, pentru a salva onoarea surorii ei.

    Finalul piesei prezintă, în oglindă, poveştile de iubire ale celor două fete: Miza se va căsători cu Locotenentul Stamate, iar Gena cu Petru Dinu. De asemenea, se relevă că Spirache ştiuse din primul moment despre iubirile fetelor lui şi că aranjase lucrurile în felul cel mai fericit posibil (inclusiv introducând o clauză falsă în testament). Astfel, personajul aparent cel mai şters şi mai asuprit de familie se dovedeşte a fi cel mai influent, iar piesa se încheie în cel mai desăvârşit happy-end, cu o fotografie a de-acum fericitei familii.


 



Distribuţia:

Spirache Necşulescu: Nicolae Toma  
Dacia: Alla Tăutu
Chiriachiţa: Anca Miere Chirilă
Sarmisegetuza: Mariana Neagu
Gena: Cristina Şchiopu
Traian: Nicolae Barosan
Decebal: Emil Sauciuc
Petre Dinu: Ion Abrudan
Gigi Stamatescu: Tiberiu Covaci
Rădulescu Nercea: Eugen Harizomenov
Procopiu: Marcel Segărceanu
Vecinul: Valentin  Avrigeanu
Fotograful: Laurian Jivan
Doica: Mariana Vasile
Servitoarea: Florenţa Manea


Regia tehnică:Elena Varlam Sufler: Florenţa Szabo Lumini: Vasile Blejan

Sonorizarea: Dorel Olea

Galerie foto

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack