Teatrul de Stat

Festivalul teatrului scurt

Descriere
Istoric
Ediția 2010

Trupa "Iosif Vulcan"

Stagiunea 2010-2011






ARHIVĂ
Actori
Spectacole
Stagiunea 1994-1995
Recomandă această pagină pe:

D’ALE CARNAVALULUI

(Spectacol de absolvire a clasei profesoarei Sorana Coroamă Stanca de la Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca – Departamentul Teatru)

Autor: I.L. Caragiale

Data premierei: 10 martie 1995

Regia artistică: Sorana Coroamă Stanca

Asistent regie: Ligia Moga

Scenografia: Újvárossy Kerekes Gyöngyi

Muzica alcătuită şi interpretată de: Rézműves Zoltán

     Intriga comediei, localizată „într-un carnaval, în București”, se țese în jurul a două triunghiuri amoroase, ce au un punct de interesecție figura „bărbierului galant”: Crăcănel – Mița Baston – Nae Girimea și Pampon – Didina Mazu – Nae Girimea. Conflictul este declanșat de căutarea frenetică întreprinsă de Pampon și Crăcănel („amanții de pungă”) pentru descoperirea „amantului de inimă” care a provocat „un caz de traducere dublă”. În paralel, Mița, cu impulsurile ei de „cremenală”, vrea să se răzbune pe infidelul bărbier căruia i-a fost „fidea”, dar și pe Didina, „infama” care i-a furat în taină iubitul. Aceste intenții conferă un curs alambicat acțiunii, ce merge din încurcătură în încurcătură și din surpriză în surpriză, fapt care îl face pe Iordache, calfa lui Nae, să exclame: „Frumos carnaval!” Imbroglio-urile sunt sporite de neprevăzutele intrări ale Catindatului, de măștile și costumele de carnaval, pe care eroii le schimbă, precum și de inspirația lui Iordache, demn urmaș al valetului din comedia clasică.

     În 1995 s-au împlinit 75 de ani de la înfiinţarea şcolii clujene de teatru. Învăţământul de artă dramatică din Cluj a fost desfiinţat de autorităţile comuniste la mijlocul anilor ’50 şi reînfiinţat în 1991, în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”. Spectacolul din 10 martie 1995 a reprezentat examenul de absolvire al primei promoţii de actori pe care a dat-o şcoala clujeană de teatru după reînfiinţare: clasa de actorie condusă de profesoara şi regizoarea Sorana Coroamă-Stanca.  

 
 

Distribuţia:

Nae Girimea: Ioan Isaiu
Iancu Pampon: Eugen Titu
Mache Răzăchescu zis Crăcănel: Adrian Matioc
Iordache: Sergiu Maruşca
Catindatul: Sorin Misirianţu  
Chelnerul şi Ipistatul: Frederic Slavici
Didina Mazu: Monalisa Basarab
Miţa Baston: Anca Similar şi Doina Şoproni
O mască: Doina Şoproni şi Anca Similar

 
Regia tehnică: Eugenia Popa Sufler: Florenţa Szabo
Galerie foto

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack