Teatrul de Stat

Festivalul teatrului scurt

Descriere
Istoric
Ediția 2010

Trupa "Iosif Vulcan"

Stagiunea 2010-2011






Newsletter

Dacă doriţi să fiţi la curent cu noutăţi despre noi, abonaţi-vă la newsletter.



Primeşte HTML?

Autentificare



Bilete

Biletele se pot achiziţiona
de pe
www.biletmaster.ro
You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Programul săptămânii

Vineri, 13 ianuarie - ora 18 - sala Mare
Biloxi Blues

Sâmbătă, 14 ianuarie - ora 18 - sala Mare
Scripcarul pe acoperiş

Duminică, 15 ianuarie - ora 18 - sala Arcadia
Desculţ în parc

Joi, 19 ianuarie - ora 18 - sala Arcadia
Cerere în căsătorie

Joi, 26 ianuarie - ora 18 - sala Mare
O scrisoare pierdută

Vineri, 27 ianuarie - ora 18 - sala Mare
O scrisoare pierdută

Sâmbătă, 28 ianuarie - ora 18 - sala Mare
Biloxi Blues

Marţi, 31 ianuarie - ora 11 - sala Mare
Fetiţa cu chibrituri

Marţi, 31 ianuarie - ora 18 - sala Mare
Maitreyi
 


Rezervări bilete

Programul casei de bilete

Marţi - Sâmbătă: 10-13 şi 17-19
Duminică: 17-19
Luni: închis

Telefoane: 0259-440 742
Proiecte
Teatru la Casa de Cultură a Municipiului
Sub îndrumarea actorului orădean Emil Sauciuc, Trupa „Ecostage” a Casei de Cultură a Municipiului Oradea, alcătuită din elevi şi studenţi, a pus în scenă un spectacol intitulat „Profetul”, după textul omonim al lui Kahlil Gibran. În primăvara acestui an, spectacolul a participat la Festivalul de Teatru pentru Amatori „Flori de mai” de la Mediaş, unde a fost recompensat cu premiul pentru regie.
 
Atelier de teatru multilingv
Realizat la iniţiativa Asociaţiei Studenţilor Francofoni (AEF), proiectul reuneşte 15 tineri de diferite vârste de la şcolile generale, liceele şi facultăţile din Oradea, care se află în căutarea unui mod de expresie inedit şi savuros. Rezultatul vizat constă în montarea unui spectacol modern, multilingv şi multicultural, organizatorii atelierului beneficiind de sprijinul câtorva studenţi străini aflaţi la Oradea pentru studii.
În vederea desfăşurării optime a activităţilor, a fost încheiat un parteneriat între AEF şi Teatrul de Stat Oradea. Responsabilii de proiect sunt Cristina Fărcuţ (facultatea de Litere), Dan Andrei (Facultatea de Actorie) din partea AEF şi Adrian Moraru (regizor), Richard Balint (mişcare scenică), Victoria Balint (consultant artistic) şi Gabriela Gyori (secretar literar) din partea Teatrului de Stat. Numele tinerei trupe este „In Pro”, care îi marchează distinct identitatea.
Activităţile în cadrul acestui proiect au demarat în luna februarie prin câteva întâlniri destinate omogenizării grupului, familiarizării cu tehnicile de improvizaţie şi prin pitorescul exerciţiu de dezinhibare „Îmbrăţişări francofone pe Corso”, de Dragobete. Workshop-ul a continuat  încă alte câteva săptămâni , iar pe 27 martie 2009, de Ziua Internaţională a Teatrului şi de Săptămâna Internaţională a Francofoniei  Trupa InPro a surprins publicul orădean cu un inedit spectacol de mimă pe Corso. Zeci de orădeni au apreciat noutatea evenimentului, manifestându-şi  dorinţa de a mai participa pe viitor la astfel de spectacole. Reprezentaţiile de mimă au continuat în 30 mai (Parcul Bălcescu) şi 1 iunie 2009 (magazinul Carrefour), cu ocazia Zilei Copilului, şi în 5 iunie 2009, în cadrul proiectului Corso, strada Diversităţii Culturale.
 
Educaţie prin artă-teatru
Proiectul, desfăşurat pe baza unui protocol semnat între Teatrul de Stat Oradea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, are în vedere dezvoltarea gustului elevilor pentru teatru, familiarizarea cu acest mediu şi deschiderea orizontului către cultură. Activităţile propuse au ca obiectiv formarea copiilor ca viitori spectatori avizaţi ai teatrului şi dezvoltarea capacităţii lor de comunicare, într-o societate în care comunicarea joacă un rol primordial. În stagiunea 2008 – 2009, proiectul s-a materializat prin colaborarea cu două instituţii: Şcoala cu clasele I-VIII “Oltea Doamna” şi Colegiul Naţional “Emanuil Gojdu”.
Activităţile derulate la Şcoala cu clasele I-VIII “Oltea Doamna”, coordonate de actorul Eugen Ţugulea, au avut ca obiectiv construirea unui spectacol pornind de la textul „O problemă de timp”, de Mirela Filimon. Sub îndrumarea atentă a lui Eugen Ţugulea, elevii au deprins câteva elemente fundamentale de vorbire şi mişcare scenică, observând cum se naşte spectacolul viu, pornind de la textul scris. În continuare, după vizionarea spectacolului „Între noi, actorii...” a fost iniţiată o discuţie între Eugen Ţugulea şi elevi, în care s-au dezbătut semnificaţiile spectacolului, ca şi relaţiile dintre actori şi dintre actori şi public. Există premise ca această colaborare să continue şi în anul şcolar 2009-2010.
Proiectul derulat la Colegiul Naţional « Emanuil Gojdu », început în stagiunea 2007-2008, sub coordonarea actriţelor Lucia Rogoz – Agache şi Ioana Dragoş – Gajdo a continuat cu mult succes. Activităţile cu elevii s-au desfăşurat în perioada 29 august-6 octombrie şi s-au finalizat printr-un spectacol prezentat cu ocazia Zilelor Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu" din luna octombrie 2009.

 
Cehov la Sala Studio
Cehov la Sala Studio este un proiect lansat în stagiunea 2007-2008 şi care îşi propune realizarea unei serii de spectacole bazate pe textele celebrului autor dramatic rus Anton Pavlovici Cehov. Primul act artistic al acestei serii a fost spectacolul „Între noi, actorii...” (premiera 12 martie 2008), cu Ion Abrudan şi Eugen Ţugulea, piesă concepută şi regizată de Eugen Ţugulea. Următorul spectacol al seriei a fost „Tragedian în infern”, cu şi de Emil Sauciuc (premiera în 25 mai 2008). La începutul stagiunii 2008-2009 a avut loc cel de-al treilea spectacol al proiectului, „Ursul”, în regia lui Petre Panait, cu Ioana Dragoş Gajdo, Şerban Borda şi George Voinese. În aceeaşi regie şi cu aceeaşi distribuţie, a fost produs spectacolul „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, care ar putea fi considerat o continuare a piesei „Ursul”. Premiera acestui spectacol a avut loc în 18 septembrie 2009.
 
Spectacole-lectură în şcoli
Spectacole-lectură în şcoli este un alt proiect dedicat tinerilor, în vederea apropierii lor de universul artei dramatice. În stagiunea 2008-2009, un grup de actori s-a deplasat la câteva licee din oraş, oferindu-le liceenilor lecturi vii şi atrăgătoare ce au venit în întâmpinarea activităţilor şcolare: „Dramaturgia lui Lucian Blaga” şi „Dramaturgia lui Marin Sorescu”. Pentru stagiunea 2009-2010, Trupa „Iosif Vulcan” a pregătit două spectacole-lectură noi, „Scaunele” de Eugen Ionescu şi „Necuvintele” de Nichita Stănescu.
 
Abonamente în judeţ

Stagiunea 2006-2007 a marcat o deschidere a Teatrului de Stat din Oradea către alte centre, prin oferirea de aproximativ 700 de abonamente în Şimleu Silvaniei (Judeţul Sălaj). Direcţia a fost continuată prin contractarea câtorva sute de abonamente în Marghita, Beiuş şi Salonta. Pentru stagiunea 2009-2010, spectacolele incluse în abonamentele oferite în judeţ sunt: "Toate drumurile duc la ROMA", "D'ale lui Caragiale" şi "O noapte furtunoasă".

 


 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack