Teatrul de Stat

Festivalul teatrului scurt

Descriere
Istoric
Ediția 2010

Trupa "Iosif Vulcan"

Stagiunea 2010-2011






ARHIVĂ
Actori
Spectacole
Stagiunea 1973-1974
Recomandă această pagină pe:

CITITORUL DE CONTOR - comedie tragică în două părţi, premieră absolută -

Autor: Paul Everac Data premierei: 29 septembrie 1973 Regia artistică: Nicoleta Toia
Asistent regie: Eugen Harizomenov Decor: arh. Liviu Răuteanu Costume: Maria Haţeganu

    Arhitectul Jinga, personajul central al piesei „Cititorul de contor”, este un răsfăţat al succesului: marile realizări de ordin profesional au fost dublate de iubirea dezinteresată a unei frumoase eleve, bunăstarea casei s-a completat cu înţelegerea şi liniştea asigurate de o soţie docilă. Câte din aceste bunuri au fost câştigate pe căi cinstite? În ce măsură lupta cu viaţa, din care a ieşit mereu biruitor, a fost purtată cu mijloace oneste? Ce preţ va trebui să plătească pentru tot ce are? Iată întrebările pe care i le pune lui Jinga Cititotul de contor, personajul-simbol conceput de autor ca un glas al conştiinţei. Durata reală a ceea ce se întâmplă pe scenă este cea a unui proces de conştiinţă.

    Cititorul îl obligă pe Jinga la eforturi de memorie, graţie cărora evenimentele trecut sunt puse într-o lumină nouă, nu tocmai favorabilă eroului lor. Dincolo de aparenţe, Jinga se vede obligat să admită că multe din reuşitele lui se datorează unei abilităţi de a se adapta „cerinţelor epocii”. Silit să vadă lucrurile şi altfel decât îi place lui, Jinga înţelege că dragostea Clarei ar putea fi trecătoare, că docilitatea soţiei nu exclude o posibilă infidelitate, că independenţa copiilor ar putea avea urmări neplăcute, că magistrala concepută de el ar putea fi considerată peste timp drept „o mare eroare arhitectonică”.

    Cititorul de contor îl avertizează de la început că va trebui să plătească. Preţul pe care Jinga îl plăteşte este îndoiala, zbuciumul, prăbuşirea siguranţei de sine, înţelegând că pactul comod între conştiinţă şi compromis nu poate fi decât vremelnic.



Distribuţia:

Arh. Gheorghe Jinga: Jean Săndulescu

Amelia Jinga: Simona Constantinescu

Octav Jinga: Adrian Pintea (elev – debut)

Neli Jinga: Gábor Kati

Sevasta Jinga: Anca Miere Chirilă

Clara Mogoş: Mia Popescu

Arh.Cosmescu: Eugen Ţugulea

Şerban Halunga: Eugen Harizomenov

Dr.Negrin: Palóczy Frigyes, Marcel Popa  

Cititorul de contor: Ion Abrudan



Regia tehnică: Elena Varlam Sufler: Gigi Groşanu Lumini: Vasile Blejan
Sonorizarea: Dorel Olea
Galerie foto
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack